Läs mer om de bästa träningsbälten 2023 - Bäst i test


Träningsbälte 

Träningsbälte har många namn så som gymbälte, styrkebälte och tynglyftarbälte. Oavsett vilket träningsbälte ni söker så kan ni på denna sida köpa det bästa träningsbältet på marknaden. Vi har nämligen samlat de allra bästa träningsbälten för alla situationer. Behöver ni ett bälte till crossfiten eller ett tynglyftarbälte till olympiska lyft så kan ni läsa om flera av dessa modeller på denna sida. Ska ni bara få extra stabilitet under tunga marklyft så finns det även flera väldigt bra styrkebälten ni inte får missa. Bra att veta är att vi även har med flera tävlingsgodkända styrkelyftsbälten. Läs mer på vår sida 


Bästa träningsbältet


1.Wahlanders bälte 

Ett känt tyngdlyftarbälte i läder som är av allra högsta kvalitet. För dig som vill ha en tjocklek på 10-11 millimeter vilket gör att bältet får en ordentlig stabilitet under lyftet. Detta bälte har även en stängning av en stark kardborre, vilket gör detta bälte lite mer allround. Det gör att bältet även passar väldigt bra till Crossfit och annan funktionell träning, där man kan behöva ta på och av sig bältet lite fortare. Denna modell kommer i två olika färger där den ena är jeans blå och den andra är vit. Både färgerna passar fint in vilket även för Wahlanders bälte till ett riktigt snygg träningsbälte. 


Egenskaper 

  • Läder 
  • Kardborrestängning 
  • 10-11mm tjockt 


Wahlanders bälte 
5 star


2.Gasp träningsbälte 

Det bästa träningsbältet för tunga lyft. GASP känner alla som tränar på gym till, det är ett välkänt kvalitetsmärke som gör träningsprodukter i absolut högsta kvalitet, så även på detta träningsbälte. Just denna modell från GASP passar sig bäst för styrkelyft. Bältet har en bredd på 10 centimeter och är tillverkat extra tjockt, vilket gör att ni får ett väldigt bra stöd i lyftet. Man spänner med dubbelt fäste som har ovala hål, vilket gör det lite enklare att spänna fast bältet. Detta bälte har fått väldigt fina kundomdömen och vi kan inte annat än att hålla med. Detta är ett riktigt bra styrketräningsbälte för den som verkligen är seriös med sin träning.  


Ett av de bästa träningsbältet för tunga lyft 


    Gasp träningsbälte
    5 star


    3.Pro Nutrition bodybuildingbälte 

    Ett billigt träningsbälte som passar bäst för vanligt styrketräning så som knäböj och marklyft. Bältet är tillverkat i tredubbelt lager av läder, samt har en mjukare stopping i ryggen som ger dig en bra passform och ett stabilt stöd under lyften. Då träningsbältet är tillverkat av läder är det väldigt slittåligt, vilket i sig är viktigt när det gäller just träningsbälten. Detta är ett billigt men väldigt bra tärningsbälte som kostar en bit under 300 kronor. I de olika kund omdömen har detta bälte fått väldigt goda betyg på att det dels sitter väldigt stabilt och skönt samt att priset är väldigt bra. Detta träningsbälte kommer att hjälpa dig långt i din träning.  

     

    Egenskaper 

    • Bältespänning 3 cm mellan hål 
    • Prisvärt 
    • Läder 


    Pro Nutrition bodybuildingbälte 
    5 star


    4.Better Bodies Weight Lifting Belt 

    Även better bodies kommer med ett stabilt träningsbälte framförallt för tyngdlyftarna. Detta bälte är tillverkat i läder för att få bästa hållbarhet och styrka. Men en säker låsning som även sitter skyddad så det ej kan skava så kan ni göra lyftet utan att behöva oroa er för att spännet ska gå upp. Bältet är även tillverkat med dubbelsömn som gör det extra tåligt. Att ett träningsbälte är tåligt är viktigt då dessa bälten slits ganska hårt i den miljön den används i. Med en snygg stor loga där bak så är ni redo för nya rekord lyft med detta träningsbälte från Better Boddies. 


    Better Bodies Weight Lifting Belt
    5 star


    5.Titan Toro Action belt 

    Detta är ett riktigt tävlingsbälte inom styrkelyft. Det är utvecklat för just styrkelyftstävlingar och är således även godkänd av IPF – Internationella StyrkelyftsFörbundet. Styrkebältet är tillverkat i USA och håller högsta kvalitet som det bör göra då det är ett tävlingsbälte framförallt. Det är 1 centimeter tjockt och bredden är på tävlingsgodkända 10 centimeter. Materialet är ett slitstarkt Amerikanskt läder och mocca. Spännet är väldigt bra och är ett snabbspänne som man drar åt bältet väldigt snabbt med. Med hävarmsspännet i metall så kan ni vara säkra på att bältet klarar de allra tyngsta lyften. Bältet är som sagt främst till för er som tävlar i styrkelyft, men självklart kan man även använda det som ett bra hjälpmedel under de vanliga träningspassen.  

    • Hävarmspänne 
    • Tävlingsgodkänt 
    • Amerikanskt läder 
    Titan Toro Action belt 
    5 star


    6.SBD Belt 

    Även detta SBD bältet är ett tävlingsgodkänt styrkelyftarbälte som klarar av de allra tyngsta lyften, frågan är bara om du gör det? Just detta bälte har ett unikt spänne som SBD själva har tagit fram, det är i grunden ett hävarmsspänne som fungerar väldigt optimalt på styrkebältet. Själva bältet är tillverkat i ett specialbehandlat läder. Lädret har behandlats i en fem månader lång process, allt för att få fram en extra ordinär uthållighet och styrka i lädret. Själva utsidan är täckt i ett snyggt slitstarkt svart skinn , med en liten oljad finish. Insidan har istället en röd skön mocka. Tjockleken är den maximala som ett tävlingsbälte får ha, 13 mm.  

    Våran test vinnare av tävlingsbälten för styrkelyft 


    SBD Belt 
    5 star


    7.Eleiko bälte strong blue 

    Ett väldigt bra crossfit bälte. Ja eller ett träningsbälte som passar för det allra mesta kan man säga. Detta då det är godkänt för tyngdlyftning samtidigt som det har ett quickrealese spänne. Det gör att bältet passar lika bra för en snabbare WOD som den passar för ett tyngre marklyft där det krävs mycket stabilitet i lyftet. Bältet är även utrustat med en dragavlastare vilket gör att även om kardborren skulle lossna så går inte bältet upp. Nu är detta bältet tillverkad med extra kraftigt kardborre som knappast kommer att gå upp. Men det kan alltid vara skönt att veta att man har en extra säkerhet i form av en dragavlastare. Eleikos träningsbälte är ett mjukare träningsbälte som är väldigt följsamt med kroppen så passformen är extra god.  

    Eleiko bälte strong blue 
    5 star


    8.No.1 Sport Wod Belt Fusion 

    Ett träningsbälte som passar väldigt bra för crossfit eller annan funktionell träning. Detta bälte är tillverkat i neopren och har ett karborrefäste som är 7,5 centimeter bred av en kraftigare sort som ger en god hålbarhet. Detta träningsbälte eller WOD-bälte passar utmärkt till alla sorter av WOD och gymträning. Bältet är ganska brett på 10.5 centimeter och är godkänt för tyngdlyftning. När man tränar crossfit eller liknande träningar så är det viktigt att när man ska träna tungt och speciellt när man redan är relativt trött i kroppen så är det rekommenderat att använda sig av ett träningsbälte då detta kan ge ett bättre skydd för bland annat längdryggen. När man börjar bli trött är det nämligen lätt att man under en kort tid tappar båltrycket som man måste bibehålla under hela tynglyftet. Med ett träningsbälte så får man lite bättre stöd. 


    No.1 Sport Wod Belt Fusion 
    5 star


    9.Eleiko OL Bälte  

    Ett väldigt bra tyngdlyftarbälte som är utvecklat för just olympiska lyft. Bältet är tillverkad i ett slitstarkt äkta läder och en väldigt snygg design samtidigt som bältet är väldigt bra för olympiska lyft. Bredden är anpassad för just lyften då framsidan har en lite smalare bredd på 5 centimeter och baksidan är däremot 10 centimeter bred. Att framsidan är smalare gör att ni får lite högre rörlighet samtidigt som ni enklare kan gå ner i en squat eller knäböj. Att kunna gå ner i en squat är väldigt viktigt i just olympiska lyft, då man i regel fångar stången i den positionen. Bältet är även vadderad på insidan på ryggslutet. 


    Eleiko OL Bälte 
    5 star


    Köpguide Träningsbälte

    Vad är ett träningsbälte 

    Ett träningsbälte är ett lyftarbälte som man använder när man tränar, det är speciellt användbart när man ska göra extra tunga lyft. Ett träningsbälte är ett kraftigt bälte som oftast är mellan 10 och 20 centimeter breda. Med ett träningsbälte så skyddar ni bland annat ryggen om ni under lyfter skulle råka släppa på båltrycket. Så fort man ska göra ett lyft så ska man alltid spänna magen så att inte ryggen belastas i onödan. Om man blir trött under lyftet är det väldigt lätt att man tappar båltrycket och således riskerar man att skada sig. Med ett träningsbälte så får man en stabilare styrka i lyftet och man minimerar riskerna för skada. Bra att veta är dock att man bör alltid träna upp en bålstyrka så man inte bara använder ett träningsbälte för att det verkar smidigt. 

    Det finns många olika träningsbälten, men de allra flesta har samma funktioner men olika namn.

    • Träningsbälte 
    • Gymbälte 
    • Styrkebälte eller Styrklyftsbälte 
    • Tyngdlyftarbälte eller Tynglyftningsbälte 
    • Lyftbälte eller lyftarbälte 
    • Crossfitbälte 


    Oavsett så finns det många olika modeller som har sina egna för och nackdelar.  

    Vi skulle lägga upp dem i dessa kategorier 

    • Tyngdlyftarbälte 
    • Styrkelyftbälte 
    • WoDbälte


    Det vi har kollat på under vår sammanställning är  

    • Material – Vilket material träningsbältet är tillverkat av 
    • Kvalitet – Vilken kvalitet bältet har 
    • Storlekar – vilka storlekar det finns 
    • Pris – Hur prisvärt träningsbältet är 
    • Fäste – Hur man spänner bältet 
    • Omdömen – Vad har kunderna sagt 

     

    Hur ska man använda ett träningsbälte 

    Du ska använda träningsbältet så att det passar dina behov allra bäst. Så köp ett bälte som passar det som du kommer använda bältet till. Är det för marklyft så ska du köpa ett träningsbälte som passar just för marklyft. Är det i en träningswod ja då ska du ha ett träningsbälte som passar just detta.  Det skiljer i både bredd, tjocklek och spänne i de olika modellerna av träningsbälten.

    Men överlag så ska man med alla träningsbälten spänna fast bältet över naveln, bara lagom så att det inte trillar av. Sedan ska man göra ett knäböj axelbrett, där bältet nu är ska ni dra åt bältet så hårt så att du känner ett stabilt stöd. Tänk dock på att ni inte drar åt alldeles för hårt, för ni behöver fortfarande ha kontroll över dina magmuskler. Nu är träningsbältet på plats och ni kan göra ett lyft. Men innan ni gör ett lyft så får ni absolut inte glömma att dra in luft i lungorna och spänna magen så att ni får ett bra tryck i bålen. Håll sedan båltrycket genom hela lyftet.


    När man bör använda ett träningsbälte

    Vi tycker att man bör använda sig av ett träningsbälte så fort det börjar bli någorlunda tunga lyft. Detta för att man ska skydda ryggen så gott det går. Man ska alltså inte köpa ett bälte endast för att man tror man kan lyfta så mycket mer i vikt. Visst hjälper träningsbältet till och ger er både mer stabilitet och styrka. Men att göra detta utan att man har de magmuskler som egentligen krävs för lyftet är att be om skador.


    Fördelar med att använda ett träningsbälte

    Största och träningsbältets främsta funktion är att man stärker upp bålstyrkan under lyftet. Man får ett högre buktryck, vilket är väldigt viktigt att ha under ett tungt lyft. Man får även en betydligt bättre stabilitet, vilket är väsentligt för att klara av att genomföra tyngre lyft. Så en stor fördel är att man i regel klarar av att göra tyngre lyft.


    Du får ut mer av träningen 

    Genom att kunna lyfta tyngre och samtidigt säkert så kan du få ut mer av träningen, mot om du inte använder ett träningsbälte.

     

    Mindre risk för skador 

    Du minskar riskerna med skador då du med ett träningsbälte skyddar ryggen bättre om du använder det under lyften. På grund av att ryggen och bålen är mer stabiliserad under lyftet samt att det är lättare att hålla ett stabilt båltryck så minskar risken för skador.

     

    Tänk dock på detta när du använder ett träningsbälte 

    Har du precis börjat träna har du ingen nytta av ett träningsbälte. Först och främst när man börjar träna ska man träna upp en stabil grund styrka i hela kroppen, speciellt i mage och rygg. Utan den så ska man absolut inte göra några tunga lyft. Men har du däremot tränat nåt år och börjar bli riktigt stark så ska man absolut ge sig på att köpa ett bra träningsbälte. 

     

    Övningar som passar träningsbälte 

    • Marklyft 
    • Knäböj 
    • Bänkpress 
    • Axelpress 
    • Olympiska lyft 


    Egenskaper på ett träningsbälte 


    Material 

    Träningsbälten finns i många olika material som har olika egenskaper. Läder är relativt vanligt och väldigt slitstarkt. Men det finns fler material som håller hög kvalitet.

     

    Bredd 

    Bredden varierar kraftigt mellan de olika modellerna av träningsbälten. Men ska ni tävla är det bra att veta att maximala bredden under tävling är 10 centimer. Bredden på träningsbältet har en hel del med att göra hur stabilt bältet sedan är. Ju bredare bältet är desto stabilare blir det.

     

    Tjocklek 

    Det finns olika tjocklekar på träningsbälten. Det är lite så på tjockleken som det är med bredden. Att ju tjockare bälte desto stabilare blir bältet. Men bra att veta är att ni även blir mindre rörlig.

    Spännen 

    Spännet på ett träningsbälte är väldigt viktigt. Är det jätte tunga lyft ni ska göra så är det extra viktigt att spännet verkligen inte släpper. Det finns många olika spännen, de som är som ett vanligt bälte och de som endast har en kardborrespänning. Det finns även i de allra finaste lyftarbälten speciella lyftarspännen.


    Öglor 

    Vissa träningsbälten kan ha öglor som möjliggör extra vikter. Med det menar vi att man kan hänga fast extra vikter, om man exempelvis ska göra pull-ups. Detta kan vara bra för den som vill ha lite mer flexibilitet i sitt träningsbälte.

     

    Det finns många tillverkare av träningsbältet och vi listar de allra bästa tillverkarna här på sidan.

     

    När du ska köpa ett träningsbälte så kan det vara bra att fundera på när du kommer ha användning av det. För beroende på när du ska använda det så finns det olika bälten för olika aktiviteter. Tränar du exempelvis crossfit så gäller det att du har ett väldigt flexibelt träningsbälte.


    Crossfit träningsbälte

    För crossfit gäller det att ha ett träningsbälte som både är slitstarkt och har ett enkelt spänne som går att ta upp relativt snabbt. Detta då man inom crossfiten ofta tränar väldigt snabbt och ganska tungt. Det kan vara så att ni kör en WOD och ena stunden ska ni göra ett tungt marklyft och behöver då ett träningsbälte för att få den där extra stabiliteten. För att i nästa sekund hoppa på en roddmaskin, där träningsbältet endast är i vägen. Så därför kan det vara fördelaktigt  att inom crossfiten ha ett träningsbälte som har ett snabbspänne, men som fortfarande klarar av tunga lyft.


    För styrkelyft där man endast ska göra ett eller några lyft och inget annat så är det mer viktigt att man verkligen inte kan tappa bältet och att det verkligen ger ett så bra tryck som möjligt. Detta då man endast kanske gör ett lyft men väldigt tungt. Dessa styrkelyftarbälten är ofta lite bredare samtidigt som de håller samma bredd runt om hela bältet. Under tävling däremot så är det maximalt en bredd på 10 centimeter som är godkänt.  


    För olympiska lyft är det samma sak som med styrkelyft, men detta bälte kanske man behöver lite mer rörlighet som kan krävas under vissa olympiska lyft. Ska man göra ett väldigt tungt ryck och stöt så är det viktigt att man både har båltryck men även är ganska rörlig. Dessa tyngdlyftarbälten är oftast lite smalare framtill så att ni enklare kan komma ner i en knäböj postion. 

     

    Vem passar ett träningsbälte för 

    Man kan säga som så att alla som har en bra grundträning kan börja använda ett träningsbälte vid vissa situationer. Som vid knäböj eller vid marklyft kan det vara bra att använda ett träningsbälte. Så har ni kommit så lång i träningen att ni ska börja köra riktigt tunga knäböj eller marklyft så kan det vara fördelaktigt att börja prova med ett bra träningsbälte. Du kan med träningsbältet börja göra din träning ännu mera effektiv genom att belasta dina muskler med tyngre vikter. Tänk dock på att hitta ett träningsbälte med en bra passform för just din kropp, bältet ska nämligen inte hindra dig att röra sig naturligt. Känns det bara osmidigt och stelt i bältet så har du säkerligen köpt ett träningsbälte som inte passar dig optimalt. Det kan faktiskt vara så enkelt att du bara köpt fel storlek. Det finns i regel flera olika storlekar på alla modeller av träningsbälten. 

    Tänk även på att inte använda bältet till all träning. Ni behöver  fortfarande träna på bålstyrkan utan bälte.



    Frågor och svar


    Vilket träningsbälte är bäst?

    Det bästa träningsbältet är det som passar dina behov allra bäst. Med detta menar vi att det finns flera träningsbälten som är bäst på just sin uppgift. Läs mer på vår sida om det bästa träningsbätet